Помощ:Съдържание

от INGOT Wiki
Направо към: навигация, търсене

Създаване на стрaница чрез връзка

Платформата MediaWiki прави създаването на нова страница много лесно, като използва стандартен синтаксис. Ако създадете линк към несъществуваща страница чрез редактиране на текуща страница, линкът ще се оцвети в червено. Кликването върху него ще ви отведе в режим на редакция на новата страница. Въведете текста, изберете "Съхраняване" и страницата е готова. След създаването на страницата, линкът към нея във всички други страници ще промени цвета си на син.

Самият линк се създава много лесно - името на страницата трябва да се постави в двойни скоби, ето по този начин:

Това е страницата с [[бизнес информация]], която искам да създам.

А това е резултатът: Това е страницата с бизнес информация, която искам да създам.

Обикновено това е най-добрият начин за създаване на страница, защото гарантира, че към тази страница ще има поне един линк още в самото начало. Ако към новата страница няма линк, то не може да се очаква посетителите на сайта да я намират и използват.

Създаване на страница чрез търсачката

Ако въведете търсене за името на несъществуваща страница, използвайки полето в лявата колона, браузърът ще предложи линк за създаване на страница с посоченото от вас име.

Редактиране и форматиране

Когато пожелаете да редактирате съдържание в някоя от страниците, вие използате редактора на MediaWiki. Той се различава малко от класическите текстови редактори, но вие бързо ще свикнете с неговите принципи на работа и специфичния синтаксис.

Редакторът на MediaWiki

От лентата с икони на редактора можете да извикате и разширени функции като кликнете върху някоя от трите стрелки до текстовите икони "Допълнително", "Специални символи" и "Помощ".

Лента с икони от редактора на MediaWiki

Качване на файл

Файлове

Снимка от екран с активен линк за качване на файлове

Файлове в сайта могат да качват само регистрирани потребители. Поради тази причина линкът към тази функция остава скрит до момента на идентифициране в сайта. Когато въведете потеребителското си име и парола, в блок "инструменти" в най-лявата част на екрана ще се появи връзка "Качване".

За добавяне на файл в съдържанието е необходимо той да бъде качен, а след това към него да се направи и линк. Линкът се създава в страницата на кандидата или оценителя, в която искаме да се показва. Ето какъв е синтaксисът, използван за вмъкване на файл. Той много прилича на начина, по който се създава връзка към статия:
[[Файл:myname.txt]]

А това е резултатът: Файл:Myname.txt

MediaWiki приема различни изписвания на ключовата дума "файл". Тя може да е изписана на кирилица, както е в горния пример, но може да бъде изписана и като "File". Главните и малки букви не са от значение, така че изписването на "file"/"файл" дава същия резултат. Много важно е името на файла и неговото разширение да бъдат изписани по същия начин, по който са изписани от системата на екрана, потвърждаващ качването. Ако има разминаване в името, то връзката няма да работи, защото ще сочи към несъществуващ файл.

Алтернативен начин за вмъкване на файл е поставянето на стандартна връзка към адреса на файла, когато той се намира на друг сървър. В такива случай трябва да посочите към какво сочи връзката, напр. тип на файла или INGOT модул, за който се отнася.

PDF файл с прес-съобщение от Колеж "Адам Смит": [http://adamsmith.bg/images/press/pressclip-ok-apr2010.pdf]

И резултатът:

PDF файл с прес-съобщение от Колеж "Адам Смит": [1]

Изображения

По сходен начин се вмъкват и изображения:
[[Файл:Gold-ingot-1.png]]

Gold-ingot-1.png

Когато картинката, която трябва да вмъкнете, е много голяма и не стои добре на страницата (напр. заема твърде много място или не може да се покаже цялата), тогава можете да използвате умалено изображание в дадената страница. Това няма да промени оригиналният размер на картинката.

Ето как изглежда същата картинка, но вече с указания за размер на показване (и центриране):
[[Файл:Gold-ingot-1.png|center|100px]]
Gold-ingot-1.png